For what i'm thinking of... what i'm doing... and what's inspire me... and this is how i see the world!

Friday, July 23, 2010

GOOD DESIGN... dari mana ia sepatutnya bermula??Design yang bagus bermula dengan kehendak penggunanya. Walau sehebat dan secantik mana design itu, tak akan berguna langsung kalau ia tak mengikut kehendak pengunanya.

Bunyinya mcm masalah biasa tetapi banyak produk & services telah GAGAL, kerana mereka yang menjalankannya tidak paham perkara pokok ini.

Mengenalpasti apa kehendak pengguna/client/customer adalah perkara paling utama designer perlu lakukan dan kemudiannya perlu come-out dgn design berdasarkan research dan kreativiti serta sedikit aspek dari segi komersil. Walaupun naluri seorg designer boleh digunapakai, masih banyak lagi kaedah yg lebih saintifik dalam memastikan design itu memenuhi kehendak.

Setiap designer dengan caranya tersendiri- pengumpulan research pasaran, testing dari pengguna, prototype dan analisis trend. Setiap produk yang dikeluarkan umpama satu perjudian, tetapi setiap cara yang digunakan akan membantu mengurangkan risiko kegagalannya - fakta yang selalunya, kejutan bagi client.

Sumber: Translate dari artikel Design Council,UK via Pereka.net
Images: http://www.creativecreativity.com

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...