For what i'm thinking of... what i'm doing... and what's inspire me... and this is how i see the world!

Friday, October 8, 2010

Suzuki Swift 'Bumblebee Stealth' Project; Part I

Lebih kurang sebulan aku gunakan kereta Swift Benjamin aku dlm keadaan remuk & pecah headlight kanan.... disebabkan accident 2 hari sebelum raya di Cyberjaya.

Dalam sebulan tu, satu persatu bende dlm kereta aku menjadi malfunction... bermula dgn lampu headlight terbakar, fog light xboleh pakai, dashboard jadi gelap, indicator light hilang.... rasanya, dah tiba masanya utk aku mula ambik perhatian pada Benji.

So, pendekkan cerita. Bila Benji dah masuk workshop utk ketuk, aku mula ushar ape make-up yg aku boleh buat pada Benji.... mulalah aku mencari gambar Swift plain black sebagai canvas experiment aku...
Untuk mengurangkan kos make-up, aku cadang utk maintain warna asal hitam dan pilihan yang ada cuma kombinasi warna yang suit dgn hitam.... Body Suzuki Swift yang curvy & kurang rigid agak menyukarkan utk make-up specific area or parts.

Di pendekkan cerita lagi, salah satu mainan aku dah bagi idea yang paling cun!.. 'Transformer Bumblebee Stealth' - Body hitam dengan lining effect kuning Camaro. Perfecto!!!

Beza dengan 'Bumblebee Camaro' biasa yang keseluruhannya bewarna kuning dan lining hitam... 'Stealth' adalah reverse color scheme daripada yang asal. Sangat sesuai dgn Benji. Aku pun terus visualize design lining kuning pada 'canvas experiment' swift aku... Aku tambah satu outline kecil seperti effect lining camaro asal... Kalau mengikut pada kereta Camaro Bumblebee, bahagian roof memang tiada design lining- itulah karakter unik lining Camaro kalau nak dibandingkan dengan design lining yang biasa ada di kereta-kereta lain...


Di sebabkan surface body Swift yg terhad & kecil, aku highlightkan juga warna kuning pada bahagian Fog Light supaya bahagian bumper depan nampak lebih menonjol. (tak ada pada design asal Camaro Bumblebee Stealth). Cuma aku ragu2, kalau2 perlu juga sedikit lining pada sidemirror?.... hhmmm takpe, aku biarkan dahulu.

So terpulang pada workmanship workshop tu nanti utk jadikan design aku ni reality..... harap2 boleh dapat 80% dari apa yang aku harapkan....

....To be continue part II....

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...